De rekkelijken en de preciezen
22 maart 2023 
0 min. leestijd

De rekkelijken en de preciezen

Ik kom ze in elke organisatie wel tegen en iedereen herkent ze: De rekkelijken en de preciezen. De rekkelijken gaan wat soepeler met regels om, nemen die niet zo nauw en hebben het over intuïtie en ervaring. Je kent ze vast wel. De preciezen kennen de regels goed, hebben het snel over precedentwerking, gelijke monniken en afspraak is afspraak.
Hoe je omgaat met regels bepaalt in welke categorie je valt.

De grote vraag is echter niet hoe je met regels omgaat, maar of het werkelijk vraagstuk leidend is:
Dus is de rekkelijke rekkelijk om precies te zijn met de bedoeling? Of uit gemakzucht?
En is de precieze zo precies dat ie rekkelijk wordt met de bedoeling? Of helpt het juist?

Dan wordt het pas interessant!

Toen mijn dochter vroeg of ze haar kleedgeld 2 dagen eerder kon krijgen omdat ze een dagje naar Amsterdam ging en haar geld op was, waren we geneigd ons ‘rekkelijk’ op te stellen om haar een fijne dag te gunnen. Maar toen we weer even stilstonden bij onze werkelijke bedoeling met kleedgeld (leren omgaan met geld), hielden we ons strak aan de afspraak en gunden we haar de ervaring om daarvan te leren.


Over de schrijver
Thom Verheggen is mede-auteur van 'de oplossingenmachine', werkte mee aan 'Anders Vasthouden' van Wouter Hart (Verdraaide organisaties) en schreef 'Ontmanagen voor managers'. Hij helpt organisaties en teams met het werken vanuit de bedoeling met lezingen, trainingen en begeleiding. Sinds het verschijnen van De oplossingenmachine deelt hij zijn ervaringen in dit blog.
Reactie plaatsen